IJsselbiennale

IJsselbiƫnnale

IJB Special

Klik op het pijltje om ‘gedachtenflarden bij het werk Wachter’ te beluisteren.

 


 

Voor de IJsselbiĆ«nnale 2021 met als thema ’tij, tijd, tijdelijkheid’ maakte ik het beeld ‘Wachter’.

 

Een oude veerdam, die vroeger naar de oever van de IJssel leidde vanwaar een pont naar de overzijde voer, maar die nu onderbroken door water, als restant uit het verleden in het landschap ligt, is de locatie waarvoor ik dit werk maakte. De omgeving, het ‘er niet meer zijn’ en ‘naar de overkant willen’ zijn voor mij belangrijke uitgangspunten geweest bij het maken van een beeld voor deze plek. De combinatie van de natuur willen beschermen(tegen onszelf?) en tegelijkertijd de mens willen beschermen tegen het stijgende water is intrigerend.

 

De zwarte haas komt regelmatig voor in het werk. Het is een fabeldier, een symbool van vruchtbaarheid. Een zwarte haas staat symbool voor de dood. Zo onlosmakelijk verbonden met het leven zelf.

 

Het wachten op dat wat niet meer komt, of komt het met de tijd wel weer? Als het water stijgt? Uitkijkend over het water draagt hij drie stootwillen. Is dat om zichzelf veilig te stellen bij hoogwater of om dat wat nog komen gaat te beschermen tegen hem? Is het hem omgehangen uit bezorgdheid of is de bescherming juist een last? En van welke kant komt het gevaar dan eigenlijk? Is het wel gevaar? of is het alleen verandering? Het werk gaat over wachten, ondergaan, beschermen, verlangen en vertrouwen hebben.